Ervaring Faye

11/02/2019 Faye van Heezik - Stal De Cob van Schouwen

17 jaar eigen paarden houden, 17 jaar bezig zijn met voeding van je dieren.
Zoekende wat past, onwetendheid en meegaan met de stroom.
Dat is wat ik tot 2017 gedaan heb.
‘Omdat die dat voert zal dat ook wel bij mijn paard passen’
Simpel gedacht denk je misschien maar ik denk dat de meerderheid van Nederland & België net zo denkt.

Ik zal mij voorstellen, ik ben Faye bijna 30 jaar en zit ruim 17 jaar in ‘mijn’ mooie ras: de Irish Cob, ook wel Tinker in de volksmond. Tussendoor nog wat uitstapjes gemaakt met warmbloeden in de sport maar de voorliefde voor de Tinker bleef.
Inmiddels heb ik samen met mijn man een kleinschalige fokkerij ‘De Cob van Schouwen’, op het mooie eiland Schouwen-Duiveland. Inclusief onze goedgekeurde dekhengst: ‘Denzel O’Shea’ die inmiddels met gepaste bescheidenheid toch wel behoort tot de top van NL.

De Tinker en andere koudbloed eigenaren kennen het: De ‘typische’ overeenkomsten in mankementen en de bijkomstigheden en dan heb ik het over Mok, Rasp, CPL, Hoefbevangenheid, Obesitas, Zomerexceem en PSSM en al wat ik niet vergeten ben.
Altijd op mijn hoedde voor voer hoog in zetmeel/suiker en eiwit gehaltes, iets waar onze koudbloeden het zo slecht op doen bij een te grote hoeveelheid.
Alleen het minimale uit de dagelijkse portie ruwvoer is eigenlijk al voldoende kwa onderhoud. Maar ja, vitamientjes en mineralen zijn ook nodig.... Zo bleven we zoeken naar een gepaste brok.

Een jaar geleden kwam ik via via, in contact met Maaike.
Het concept van Hayster sprak mij zeer zeker aan: ‘Voeren naar behoefte’ maar in de jaren, met van alles proberen, stoot je geregeld je kop... ‘Weer de zoveelste miskoop in voer’. Dus ik was wat sceptisch, eerst maar eens zien dacht ik, zo nuchter als ik ben.

Een mesttest zou de indicatie zijn voor de behoefte per paard, prima zo gezegd zo gedaan, met in mijn achterhoofd het altijd aanwezige radartje ‘van wat zit er nog meer achter’ en ‘zal het commercieel zijn?’.
De mest-test gedaan en tot mijn verbazing was het totaal niet commercieel zoals ik gedacht had.
Tuurlijk, er werden wat supplementen voorgeschreven maar wel zonder dat Maaike eerder van mij gehoord had wie wat mankeerde: ze pikte ze er 1 voor 1 uit.
Voor Denzel werd zelf niks voorgeschreven ‘Die doet het nu goed op zijn ruwvoer’ was het antwoord van Maaike.
Het drong weer tot mij door: ‘Voeren naar behoefte’,  ja het is nog waar ook.

Zo zijn wij langzaam de zomermaanden in gegaan. Langzaam zagen wij de veranderingen.
Afname van Rasp? Check
Een glimmend appeltjes vachtje? Check
Vrolijke vitale paarden? Check

Ondertussen wat veranderingen in behoeftes gehad, andere brok hier, supplement daar maar niks schokkends. De paarden zijn allemaal vrij constant.

En ja, ik kom er weer bij terug ‘voeren naar behoefte’; onze paarden worden sociaal gehouden, dus ook de hengst. Ze lopen 24/7 samen in kudde verband. Dus ook het eten gaat gezamenlijk. En wat eerder met voer voorzien van smaakmakers en andere verslavende stoffen (ja ook paarden hebben daar last van) nooit voorkwam; het laten staan van je brok als je genoeg gegeten hebt, gebeurd nu wel.
Geregeld staan er half leeg gegeten emmers en dan kan je het blijven aanbieden, maar ze hoeven het dan niet.

Ik laat het toe, niemand die mij dwingt om mijn bordje leeg te eten, dus ook mijn paarden eten wat zij willen en opkunnen.
En dat er dan eentje stiekem een paar brokjes bij de ander mee pikt, dat neem ik voor lief, met dit voer. De behoefte zal er wel naar zijn ;-)

Ik ben dankbaar dat ik Maaike met haar kennis heb mogen leren kennen. Zij is afgelopen jaar op verschillende momenten mijn vraagbaak en steun geweest.
Zo werd er bij een collega die op vakantie was plots en ongepland een veulen geboren... dus ik er heen, niet alles verliep naar behoren maar is gelukkig allemaal goed gekomen. Maar wat doen we met de voeding?
De merrie kreeg gelukkig ook al Hayster maar ik had zelf nog geen drachtige of lacterende merrie gehad op Hayster.
‘Merrie brok er in’ dat is het eerste wat men roept.. en ik in het verleden ook gaf.

Ik dacht, ik bel Maaike.. ‘Maaike help...’
Maaike haar advies was helemaal geen eiwit rijk voer hoog in de waardes. “Gewoon doorgaan met het weidebrokje die ze al krijgt. Geef haar alleen naar behoefte meer, gaat zij invallen, dan pas kijken we verder”
Aldus Maaike.
Deze merrie heeft de gehele lactatie periode volstaan met de Weidebrok Plus.

Ons grote dierenhart kon het eind december 2018, niet laten om een een 2,5 jarige nakomeling van onze hengst te kopen, genaamd Hugo.
Dit dier had in de jaren door een wormbesmetting, een slecht gebit, vervilte vacht, luizen en flinke te korten, een grote achterstand opgebouwd op zijn leeftijdsgenoten.
Wat nu kwa voer... uhhh Maaike????
En ja hoor.. de altijd positieve meedenkende Maaike stond weer voor ons klaar. Goud waard!
Hugo staat nu ongeveer 2 maanden bij ons, hij zal flink wat in te halen hebben maar we hebben de tijd.
Ik hoop jullie hierover later nog eens te berichten over zijn vorderingen.
De foto’s die ik bijvoeg zijn van Hugo, een van een week na aankomst bij ons en een nu na 2 maanden bij ons.

Na 1 jaar voeren van Hayster Healty Herbs kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben.
Ik kan maar 1 ding nog zeggen:
Lees, probeer en ondervindt!

Tot de volgende keer!
Groetjes
Faye

Hugo bij aankomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hugo na 2 maanden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lieve Faye,

Hartelijk dank voor je oprechte schrijven! Heel graag gedaan, uiteraard ook in de toekomst! Je hebt werkelijk prachtige paarden en Hugo boft met jullie want naast de gezonde voeding is jullie inzet net zo belangrijk! Kijk uit naar nieuwe foto's van Hugo en zijn vooruitgang! Ga zo door!

Maaike

© 2016 - 2024 voerenuitdenatuur.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel