Bodem onderzoek/analyses

Diverse testen:

RUWVOERANALYSE VOEDERWAARDE
Voergezond kan ook uw ruwvoer analyseren op voederwaarde. Zo krijgt u een helder inzicht welke voedingsstoffen het paard binnen krijgt via het ruwvoer.
De praktijk leert ons echter dat de voederwaarde van het ruwvoer goed kan zijn maar  wanneer het ruwvoer teveel toxinen en/of antimicrobiële activiteit bevat of bv verkeerde (onbestendige) eiwitten, het ruwvoer nog steeds niets geschikt is voor het paard.  Voergezond adviseert dan ook om het ruwvoer te onderzoeken op toxinen en antimicrobiële activiteit in combinatie met een onderzoek naar voederwaarde. Alleen op die manier krijgt u zekerheid en kan men doelgericht te werk gaan.
Meer informatie over de ruwvoeranalyse voederwaarde is te verkrijgen via info@voerenuitdenatuur.nl

RUWVOERANALYSE TOXINEN EN MICROBIËLE ACTIVITEIT
Ongeveer veertig tot vijftig procent van de ruwvoeders welke voor paarden op de markt worden aangeboden bevat een te grote hoeveelheid toxine verwekkers en/of natuurlijke antimicrobiële activiteit.
Deze zijn van invloed de gezondheid van de dieren. Deze analyse van het ruwvoeder is dan ook essentieel bij de beoordeling van het voeder en het samenstellen van het rantsoen.
Indien dit ruwvoeder al wordt gevoederd is het nuttig om ook een monster feces/rectale mest mee te sturen voor onderzoek.
Mogelijke oorzaken: De afwijkende waarden hangen deels samen met de bodemgesteldheid van een perceel grond waar bijv. het gras is geteeld. Naast dat het gewas reeds schimmels en bacteriën met zich meevoert wordt de kuil of het hooi ook geënt met onvermijdelijk meekomende gronddeeltjes. Binnen een bedrijf kunnen de resultaten per kuil of per partij hooi per jaar sterk verschillen.
Doelen:
* In kaart brengen van toxine verwekkers en natuurlijke antibiotica in ruwvoeders.
* Oorzaken vinden van gezondheidsproblemen en afwijkende feces analysen.
* De microbiologische kringloop op een stal inzichtelijk maken. Toxine verwekkers uit voeder en die in het dier komen vaak weer via de mest in de bodem en zo weer in de te winnen ruwvoer.
* Adviezen ter voorkoming van problemen bij de voedering van ruwvoeders.
Meer informatie over de ruwvoeranalyse toxinen en microbiële activiteit is te verkrijgen via info@voerenuitdenatuur.nl

RECTALE MESTONDERZOEK DIT ONDERZOEK IS NIET HETZELFDE ALS EEN WORMINFECTIEONDERZOEK.
Door feces microbiologisch te analyseren wordt enerzijds inzicht verkregen in de werking van het rantsoen en de eiwit benutting. Anderzijds worden de meest voorkomende toxinen verwekkers geanalyseerd welke in veel gevallen oorzaak zijn van verminderde prestaties en gezondheidsproblemen bij paarden. Het beste inzicht geeft een fecesonderzoek in combinatie met het ruwvoedermonster analyse van Voergezond.
 Doelen:
• Problemen met de gezondheid van dieren in kaart brengen.
• Voeder efficiëntie verbeteren (in combinatie met voederonderzoek) veilig omlaag brengen  van het eiwitaandeel in het rantsoen verlagen  geur- en ammoniakemissie.
• Betere hygiëne in de kringloop van een paardenhouderij (geen besmette mest het land op).
 
TOELICHTING: Aspergillus en Clostridia groeien juist daar goed waar overmaat van eiwit in de darmen aanwezig is. Door rantsoenaanpassing kan een toxinen productie in de darmen worden voorkomen.
Aspergillus kan de darmwand sterk beschadigen en daardoor de voederopname negatief beïnvloeden. Behalve een te ruim eiwit in het rantsoen kunnen de volgende oorzaken worden genoemd: te hoge natuurlijke antibiotica in graskuil onder invloed van slechte kuilprocessen, aanwezigheid van schimmels. Dit kan via een routine onderzoek worden vastgesteld in een ruwvoeder monster.
Meer informatie over de rectale mest onderzoek is te verkrijgen via info@voerenuitdenatuur.nl

ORGANISCHE MEST SAMENSTELLING
Wanneer men organische mest wil gaan gebruiken als voeding voor de bodem en het gewas, is het raadzaam een analyse te maken van de organische mest alvorens deze te gebruiken.
De resultaten van deze analyse kan men gebruiken om exacte berekeningen te maken m.b.t. strooi hoeveelheid, werkingscoëfficiënt, etc. 
Het is ook mogelijk middels een analyse om te beoordelen of een partij organische mest besmet is met bv schadelijke schimmels. Deze schimmels zijn meestal niet met het blote oog te zien maar kunnen wel het weiland besmetten waardoor er gezondheidsproblemen bij de dieren kan ontstaan die vervolgens de gewassen afkomstig van het besmette perceel eten. We praten hier niet over wormbesmettingen maar over besmettingen die over het algemeen niet worden onderzocht omdat deze (helaas) te onbekend zijn. Veel problemen kunnen worden voorkomen indien men de mest laat analyseren, onderschat dit niet.

Meer informatie over de analyse organische mest samenstelling is te verkrijgen via info@voerenuitdenatuur.nl

 

BODEMANALYSES
Goed weidebeheer begint met een goede basis; de grond. Voergezond heeft het streven een duurzaam bemestings- en onderhoudsbeleid van uw weiland, dat begint met het verstrekken van goede, uitgebreide, analyses  met onderbouwde adviezen (adviezen zijn optioneel).
Omdat Voergezond organische bemesting als een basis ingrediënt ziet en het moeilijk is om verantwoord organische mest te adviseren als met name de biologische aspecten bodemvruchtbaarheid niet bekend zijn, hebben we 3 Bodemanalyses (A, B en C) ontwikkelt, elk voorzien van een rapport in begrijpelijke taal.
In de praktijk zien we het vaak mis gaan door onduidelijke of incomplete adviezen m.b.t. bemesting. De resultaten daarvan zijn stijgende kosten en dalende opbrengsten. Daar waar andere bodemanalyses zich beperken door enkel te kijken welke voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn, gaat Voergezond veel verder. Om een voorbeeld te noemen: Hoe goed sommige natuurlijke/biologische/zuivere meststoffen ook zijn, als de biologische zuurstofhuishouding in een bodem onvoldoende is, kan het soms niet verantwoord zijn om bepaalde bemesting toe te dienen, dan wel sommige meststoffen toe te passen. Wij kijken dus ook naar andere aspecten die een belangrijke rol spelen in het weidemanagement.
 

 


Bodemanalyse A
Bodemanalyse A bestaat uit een serie chemische analyses die onderdeel maakt van de uitgebreidere bodemanalyse B. Bodemanalyse A is daarmee wat minder uitgebreid, al is deze vaak nog steeds uitgebreider dan bodemanalyses van andere bodemlaboratoria. Bij Voergezond wordt het gezien als een beperkt pakket, waarop dan ook niet alle soorten adviesrichtingen goed kunnen worden vormgegeven. Toch is besloten dit beperkte pakket aan te bieden t.b.v. bijvoorbeeld onderhoudsbemestingen op bodems waar geen klachten zijn. De meeste soorten aanlegadviezen worden dan ook door Voergezond niet verstrekt op basis van een bodemanalyse A. Bodemanalyse A bevat meer dan 20 verschillende analyses.
 
Bodemanalyse B
Bodemanalyse B is het meest populaire bodemanalyse dat inzicht geeft in zowel de biologische, chemische en enkele fysische eigenschappen van de bodem. Aan de hand van deze routine analyse kan naast een goed bemestingsadvies ook inzicht worden verkregen met betrekking tot de meest voorkomende bodemvruchtbaarheidsproblemen. Bodemanalyse B is dan ook geschikt om bij een aanleg problemen te voorkomen of de oorzaak te vinden van problemen met de groei van gewassen op een bodem. Bodemanalyse B bevat meer dan 40 verschillende analyses.
 
Bodemanalyse C
Bodemanalyse C analyseert een groot aantal bodemorganismen (bodemfauna) die meer laten zien van de bodemecologie en biodiversiteit. Bodemfaunagroepen die worden geanalyseerd zijn:
- Protozoen
- Radardiertjes
- Aaltjes
- Potwormen
- Springstaarten
- Mijten
 Op basis van de Bodemanalyse C kan een veel nauwkeuriger beeld worden gekregen van de vruchtbaarheid, de “oude kracht” van een perceel grond. Bodemanalyse C is extra aantrekkelijk omdat het verhoudingsgewijs niet veel meer kost dan een goede (parasitaire) aaltjes analyse. Deze schadelijke aaltjes worden op niveau van bijv. pratylenchus, meloidogyne-larven e.d. weergegeven. Wanneer ook de ondersoort moet worden weergegeven dient dit aanvullende onderzoek erbij worden aangevraagd.
De Bodemanalyse C kan worden uitgevoerd op zowel bodem- als compostmonsters. Bij compost kan het de variëteit van organismen weergeven en tevens aangeven of er nog schadelijke aaltjes in de compost zijn achtergebleven na de compostering.
 
Adviezen (optioneel)
Adviezen variëren met het doel waarvoor advies wordt gegeven. Sommige adviezen worden grotendeels geautomatiseerd bijgeleverd, anderen zijn grotendeels op maat gemaakt. Ook indien ons geen advies wordt gevraagd, worden de streefwaarden vermeld, tenminste, wanneer het gebruiksdoel van de grond bij ons bekend is.

De meeste door Voergezond te geven adviezen zijn op basis van organische bemesting eventueel aangevuld met minerale meststoffen. Voor vrijwel alle adviesrichtingen is ook een strikt biologische advies mogelijk
Een advies voor Bodemanalyse C kan alleen worden gegeven indien ook bodemanalyse B is uitgevoerd.

Meer informatie over de bodemanalyses is te krijgen via info@voerenuitdenatuur.nl

 • Bodemanalyse A
  Bodemanalyse A

  Bodemanalyse A bevat meer dan 20 verschillende analyses.

  € 259,50
 • Bodemanalyse B
  Bodemanalyse B

  Bodemanalyse B bevat meer dan 40 verschillende analyses.

  € 448,50
 • Bodemanalyse C
  Bodemanalyse C

  Bodemanalyse C analyseert een groot aantal bodemorganismen (bodemfauna) die meer laten zien van de bodemecologie en biodiversiteit.
  De Bodemanalyse C kan worden uitgevoerd op zowel bodem- als compostmonsters.

  € 635,50
 • Tijdelijk uitverkocht maar men kan alvast bestellen

  Gras suikermeter compleet pakket
  Gras suikermeter compleet pakket

  Met dit pakket zijn belangrijke gegevens over het perceel te verzamelen waardoor het tijdstip van beweiden/oogsten of bemesten makkelijk te bepalen is.

  € 198,90
© 2016 - 2019 voerenuitdenatuur.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.