Blog "De Paardenweegschaal"

“De Paardenweegschaal”

De paardenweegschaal????? Oh echt??

Vaak krijg ik deze reactie wanneer ik vertel dat op onze stal 2x per jaar de mobiele paardenweegschaal op bezoek komt. Blijkbaar hebben toch een hoop mensen nog geen weet van deze super fijne (en noodzakelijke!) mogelijkheid? Dat is echt heel erg jammer!

Het is erg normaal wanneer je met je (kleine) huisdier(en) (hond, kat, konijn enz.) bij de dierenarts komt het dier altijd even op de weegschaal gaat bijvoorbeeld voor medicatie zoals wormenkuur of antibiotica of juist narcose middel. Ook om te zien of het dier goed op gewicht is en om te zien bij jonge dieren of ze goed groeien.

Maar waarom niet bij paarden? Paarden krijgen toch ook regelmatig een wormenkuur? Of een verdoving bij bijvoorbeeld de paardentandarts. Juist bij dat soort medicatie is het erg belangrijk om te weten wat het gewicht is, denk bij de wormenkuren aan “resistentie” voor bepaalde werkzame stoffen, dit komt door o.a. onder dosering van de ontworming.

Naast medicatie zijn er nog meer redenen om het paard te wegen;

-wat verliest een sportpaard aan gewicht tijdens een wedstrijd, bijvoorbeeld na een endurance wedstrijd?

-wat heeft mijn paard aan voer (ruwvoer/krachtvoer/supplement) hoeveelheid nodig?

-bij een ziek paard; komt het aan in gewicht of valt het juist af?

-bij paarden met onder- of overgewicht, komt het paard aan of valt het af?

-bij drachtige merries en na de geboorte, groeit het veulen goed?

-bij het vervoeren van paarden, hoeveel mag mijn auto trekken en wat mag in de trailer?

-en……. Is mijn paard tijdens de winter afgevallen (zoals het hoort)??

Maar hoe werkt dat dan zo’n mobiele weegschaal? De mobiele weegschaal komt op stal en zet daar de weegschaal in elkaar. Daarna kunnen de paarden er één voor één op en komt op het scherm het gewicht te staan. Op onze stal komt www.three-steps.nl maar er zijn meerdere bedrijven door het land die een mobiele weegschaal hebben (google gerust op “paardenweegschaal”).

Bij grotere klinieken kunnen paarden vaak wel op een weegschaal maar heel vaak kom je daar (als het goed is) niet, zeker niet als het alleen om de weegschaal gaat. Mocht je toch een keer op de kliniek zijn met je paard/pony vraag dan in ieder geval of je er gebruik van kan maken.

Nog een andere optie is bij een loonbedrijf, bijvoorbeeld een fourage bedrijf, die voor o.a. vrachtwagens een weegbrug op het erf hebben. Dit is een “weegschaal” die in het erf gemaakt is waardoor je er met de vrachtwagen zo op kunt rijden en dus met je paard zo overheen kan lopen…..

Een andere optie is een meetlint, al vind ik dat eigenlijk helemaal geen optie want deze kloppen absoluut niet!!! De meeste mensen schatten hun paard dus maar op gewicht, helaas is dit ook alles behalve betrouwbaar!

Dus lieve paardeneigenaar, laat de paardenweegschaal minimaal 1 á 2 keer per jaar op stal komen! Het weten van je gewicht van je paard heeft echt grote meerwaarde!!!!!!!!!! Meten is weten, gissen is missen!

 

 

 

 

© 2016 - 2024 voerenuitdenatuur.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel