Blog "Dynamisch Voeren met Hayster Healthy Herbs"

“Dynamisch Voeren met Hayster Healty Herbs”

Wilde paarden/paarden in vrijheid zullen naar behoefte verschillende kruiden eten naar hun specifieke behoeftes op dat moment en met het seizoen mee. In tegenstelling van wat sommige mensen denken eten paarden normaliter elke dag bepaalde planten/kruiden in bepaalde hoeveelheden. Het continu voeren van kruiden is daarom natuurlijk en gezond, mits dit binnen bepaalde perken gebeurt, in de juiste verhoudingen met de juiste grassen, bomen, struiken en andere kruiden. Omdat dit alles zeer complex is en zeer kleine marges kent, ben ik absoluut geen voorstander van het voeren van 'losse' kruiden, zeker niet wanneer dit gebeurt zonder diepgaande gerichte kennis van zaken. Losse kruiden (mix) voeren onder het motto ”baat het niet schaadt het niet” is zeker af te raden.

Onze geliefde paarden leven niet meer in het wild, toch hebben zij, net als wilde paarden, dezelfde behoeften aan diverse grassen en andere planten en kruiden. De meeste van ons paardenliefhebbers weten dat ruwvoer (gras/hooi) het belangrijkste is voor een paard, maar hoe kan je een paard meer variatie geven in het dagelijkse menu? Want door het eten van planten, kruiden, bomen en struiken krijgt het paard veel nuttige voedingsstoffen binnen wat hem helpt gezond te blijven. En al die verschillende soorten planten en kruiden groeien ook niet het gehele jaar rond, sommige groeien alleen in het voorjaar, andere juist weer in de zomer en najaar.

Hayster Healthy Herbs zijn gemaakt van verschillende soorten gras aangevuld met verschillende planten en kruiden. Ook worden de voeders van Hayster per seizoen aangepast met de planten/kruiden die in dat seizoen beschikbaar zijn. Met de brokken van Hayster kun je iedere dag een gezonde basis geven aan je paard naast het gras en/of hooi. Daarnaast kun je met regelmaat wisselen van brok variant (weide brok t/m super brok plus). Je hoeft dus niet het hele jaar rond (als voorbeeld) de basis brok te geven, maar wissel gerust af met een keer de normaal brok, super brok plus of weide brok als afwisseling. Omdat de producten van Hayster met elkaar in één lijn liggen kun je zonder probleem afwisselen en dus meer variatie bieden aan je paard. Soms is het zelfs zo dat het paard stopt met het eten van een brok variant (geen paniek!! indien het paard in gewone doen is). Dit kan betekenen dat het paard op dat moment voldoende heeft aan het gras en/of ruwvoer of juist toe is aan een andere brok variant. Mooi dat paarden dat zelf kunnen aangeven. Het voer van Hayster is tenslotte niet op smaak gebracht met melasse/suikers (of zout) waardoor het paard op tijd stopt met eten in plaats van maar blijft eten van een op smaak gemaakt product. Men moet hier aan wennen merk ik, wat ik zeker wel kan begrijpen omdat we met z’n allen gewend zijn geraakt aan het “leeg vreten” van de voerbak. Dit beeld heb ik zelf ook altijd gehad vroeger bij de manege en pensionstalling. Terwijl dat niet normaal is en het paard dat alleen maar doet omdat het zo verschrikkelijk lekker smaakt (lees op smaak gebracht is!!). Sommige mensen zeggen dan; “een paard weet heus wel wat hij wel en niet kan eten”. Gedeeltelijk ben ik het daar mee eens, maar hoe kan een paard daarin een keuze maken als het product wat in z’n voerbak ligt nog net niet doorweekt is met melasse?????

Naast de brokken van Hayster kan het dagelijkse menu ook regelmatig worden aangevuld met “supplementen” van Hayster. Deze zijn gemaakt en samengesteld uit biologisch geteelde kruiden, elk met een specifieke eigenschap en werking, en werken ondersteunend, preventief maar kunnen ook ingezet worden als er al klachten zijn (bij klachten raadpleeg altijd uw dierenarts). Daarnaast geven ze nog een extra aanvulling op het dagelijkse menu. Kruiden bevatten erg veel nuttige stoffen; o.a. de flavonoïden, fenolen, saponinen en sulfiden. De “supplementen” zijn bedoeld om periodiek te gebruiken, dit omdat langdurig verstrekken van kruiden ook nadelig kan zijn voor de gezondheid. Ook deze producten kunnen samen met de brokken van Hayster gegeven worden.

 

 

 

Hierboven is goed te zien hoe het “voersysteem” werkt;

-Ruwvoer (gras en/of hooi) is de basis en dat is ook het belangrijkste voor het paard!

-Dagelijks als aanvulling op het ruwvoer de Hayster gras-kruiden brok(ken)

-Periodiek als aanvulling, op het ruwvoer en/of de voeders van Hayster, de Hayster kruiden supplementen (met eventueel als aanvulling lijnzaadolie, omega 3-6-9 olie of appelazijn)

Met het voersysteem van Hayster Healthy Herbs kun je dus je paard geheel natuurlijk voeren en met het afwisselen van de producten van Hayster kun je erg dynamisch voeren en dus voldoende variatie aan je paard bieden!

 

© 2016 - 2024 voerenuitdenatuur.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel