Blog "Overgewicht"

 

 

 

 

 

 

 Overgewicht

“in short –treat your pony as you like to be treated yourself”

En daar gaat het vaak mis………… We doen alles (uit liefde) voor onze lieve paarden, maar vergeten de natuurlijke aard van ons paard……….. Niet eens bewust, misschien uit onwetendheid, maar door (lange tijd) verkeerd “voeren” kunnen we onze paarden in serieuze problemen brengen.

We zien het steeds meer…… Paarden (maar ook andere dieren) met overgewicht, veel overgewicht. Men is tegenwoordig gewend geraakt aan “te dik” en men vindt een paard wat mooi op gewicht is vaak “mager”. Door overgewicht kunnen paarden allerlei problemen krijgen zoals; IR (insuline resistentie), hoefbevangenheid, spierbevangenheid en andere ongemakken bij bewegen, enz. Het paard is uit balans en raakt van het ene probleem in het andere probleem.

De paarden van nu krijgen (in vergelijking met in vrijheid levende paarden) “fastfood” als eten en ze hoeven vaak geen moeite te doen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Men heeft vaak geen idee hoeveel kilo’s hooi en krachtvoer er aan het paard gevoerd wordt. De weides zijn vaak niet geschikt (eenzijdig van gras en/of onbalans bodem->onbalans gras) om de hele dag (of zelfs 24/7) op te grazen en daarnaast krijgen veel paarden krachtvoer in diverse vormen (muesli, slobber, biks, supplementen e.d.) wat bomvol suikers en andere onnatuurlijke en overbodige stoffen zit. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat de paarden tegenwoordig niet echt meer aan het werk zijn, waardoor alle calorieën die ze opnemen lang niet allemaal verbrand worden. En bij dieren, net zoals bij mensen, krijg je meer binnen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt, dan kom je aan in gewicht.  Daarnaast kennen onze paarden van nu geen echte slechte tijden, zelfs in de winter is er voedsel in overvloed, wat wij als mensen aan de paarden voeren, het liefste onbeperkt, waardoor de paarden na de zomer met overgewicht de winter in gaan, deze vetreserves niet kwijt raken in de winter en dus met overgewicht het voorjaar tegemoet gaan.

Dan toch nog even terugkomen op het natuurlijke eetgedrag van het paard……..

In vrijheid levende paarden moeten rekening houden met elk jaar terugkerende schrale/slechte tijden zoals de winterperiode met vrieskou, sneeuw of schrale zomerperiode met schroeiende droogte. Ze eten zich rond in tijden van overvloed, en raken dat weer kwijt in schrale/slechte tijden, dat is normaal/gezond. Daarnaast bewegen paarden in vrijheid veel meer en krijgen ze geen onnatuurlijke krachtvoeders of supplementen gevoerd.

Persoonlijk denk ik dat men wat kritischer mag kijken naar zijn/haar paard qua (over)gewicht en naar de (hoeveelheid) voeding wat het paard krijgt. Om zo gezondheidsproblemen die voortkomen uit overgewicht te minimaliseren en om het paard “gezond in balans” te houden.

 

Horse anatomy on pinterest

Op deze bovenstaande lijst is paard nummer 3 in goede verhouding. De ribben zijn niet zichtbaar maar wel goed voelbaar (zonder hard te drukken met je hand) en het paard heeft geen vetopslag in o.a. de nek, schouder en billen.

 

 

The Condition Scoring Guide.

Paard nummer 4 is hier in goede verhouding.

© 2016 - 2024 voerenuitdenatuur.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel