Blog "Gras"

 

Gras

De grassenfamilie is één van de plantenfamilies met de meeste soorten op aarde en voor talloze dieren al eeuwen de belangrijkste van alle plantenfamilies. Grassen vormen het hoofdvoedsel voor herkauwers, paarden en veel andere (grazende) dieren waaronder een enorme hoeveelheid insecten. Grassen groeien over heel de wereld, op allerlei verschillende soorten bodems. Op het ene type bodem groeit ander gras dan op het andere type bodem (zand, klei, veen enz). Bodem-plant en dier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; wanneer men goed voor de bodem zorgt, zorgt men goed voor plant en dier!

Verschillende soorten gras zijn belangrijk omdat iedere grassoort zijn eigen “voedingswaarde” heeft, hoe meer verschillende soorten gras in de weide groeien hoe beter dus voor het paard! Het geeft variatie. Daarnaast eten paarden uiteraard ook andere planten, kruiden, bomen en struiken al zijn deze vaak maar in kleinere hoeveelheden periodiek nodig! Het zit ‘m in de verhoudingen. Veel gezondheidsklachten komen voort uit verkeerde voedingsgewoonten en/of voedingsmiddelen.

Met enige regelmaat krijg ik vragen van mensen die opzoek zijn naar het juiste voer voor hun paard. Vaak hebben ze al van alles gevoerd aan hun paard zoals bietenpulp, kokos, "suikervrije" mueslie, een compleet vitamine/mineralen brokje, luzerne, sojaschroot en zo kan ik nog wel even doorgaan……… Iedere keer ben ik weer verbaasd, mensen hebben alles over voor hun geliefde paard. Ze willen dat hun paard absoluut niets tekort komt, maar in hun zoektocht raken ze op één of andere manier de logica kwijt? Dan bedenk ik mezelf dat ik, net als deze mensen, ook diezelfde weg heb afgelegd in mijn zoektocht naar gezonde paardenvoeding. Iedere keer dacht ik dat ik het gevonden had, maar bleek het toch weer niet te zijn wat ik zocht. En eigenlijk schrok ik steeds vaker van de ingrediënten of meer gezegd; de eigenschappen van ingrediënten.

Wanneer je bedenkt wat een paard behoort te eten (grassen, planten/kruiden, struiken, bomen en mosjes) is het niet logisch om die andere (kunstmatige)ingrediënten te voeren in mijn ogen, hiervan raakt het paard vroeg of laat uit balans en kan ziek worden.

Je kunt het “basis”dieet van het paard ongeveer als volgt zien (percentages kunnen wisselen in de seizoenen);

-80% gras (en/of ruwvoer in vorm van hooi)

-15% planten/kruiden

-5% struiken/bomen/mosjes  

-tot beschikking hebben van een zout steen en een mineralen steen

-onbeperkt schoon drinkwater

Een kleine toelichting op 80% gras en/of ruwvoer in de vorm van hooi…….. Er zijn behoorlijk wat mensen die “zogenaamde ruwvoervervangers” geven aan hun paard in de vorm van bijvoorbeeld luzerne.

Paarden in de natuur zullen luzerne zelden tegen komen, in tegenstelling tot gras wat overal groeit.  Luzerne en esparcette zijn “groenbemesters” en vallen onder de vlinderbloemige familie (zoals o.a. soja en klavers) en valt dus niet onder de grassenfamilie! Hierdoor moet je luzerne, esparcette en klavers als kruid zien én als je het dan perse wilt voeren in zeer kleine hoeveelheden en niet langer dan 2 weken achter elkaar! Daarnaast niet klakkeloos luzerne en/of esparcette combineren met andere kruid(en)!

Ik ben zelf erg blij dat ik naast hooi en weidegang onze paarden de producten van Hayster Healthy Herbs kan voeren, dit al ruim 6 jaar! Het is een andere, leukere manier van voeren, het is een dynamisch voersysteem waardoor je je paard zoveel variatie kan bieden. Wij hebben 4 blije paarden, in diverse leeftijden, met één voor één eigen (wisselende) behoeften. Je kunt met Hayster Healthy Herbs dus voor ieder individu een passende brok, met eventueel indien nodig een passende (tijdelijk) supplement aanbieden! Geen enkel paard is tenslotte gemiddeld! Al heeft ieder paard een zelfde basis nodig; Gras en/of hooi!!!!!

 

 

© 2016 - 2024 voerenuitdenatuur.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel