Blog "Bodemonderzoek"

“Bodemonderzoek”

Het is net februari en hier en daar zijn al tekenen van het voorjaar! Ik denk dat menig paarden liefhebber er naar uit kijkt, paarden weer naar buiten heerlijk in de wei! Maar voordat de paarden op de wei gaan wordt de wei vaak eerst gesleept en daarna eventueel bemest. Vaak gebruikt men kant en klare bemesting voor de “gemiddelde” paardenweide, maar is dat wel goed? Hoe weet je of ieder jaar op die manier bemesten wel het juiste is? Dat het gras voeding nodig heeft om te groeien klopt, alleen is het zoeken in een balans van de juiste voedingsstoffen zodat er geen tekorten of juist overschotten ontstaan in de bodem en dus in het plantje.

Eigenlijk begint alles bij een gezonde bodem die in balans is. Als de bodem voldoende voedingsstoffen bevat, in de juiste verhoudingen, dan kan de plant die daarop groeit deze stoffen ook opnemen, waardoor er een “gezond gewas” ontstaat. In dit geval grassen (en planten/kruiden).

80%, misschien wel 90%, van het dagelijkse dieet/menu van het paard is gras en/of hooi. Maar wanneer is het gras en/of hooi van goede kwaliteit? Dit alles hangt o.a. samen met de kwaliteit van de bodem. Hoe kan je de kwaliteit van de bodem beoordelen? Als je iets neemt van het weiland, in dit geval gras en/of hooi winning, moet je ook iets terug geven aan het weiland, in dit geval de bodem. Het gras heeft tenslotte voedingsstoffen nodig. Maar hoe pak je zoiets aan?

Een goed begin begint bij een degelijk bodemonderzoek. De kosten van zo’n gedegen basis onderzoek ligt rond de €100,- en doe je eens per 3 á 4 jaar, komt neer op circa €25,- per jaar, dat valt alles mee toch!? Bij zo’n basis bodemonderzoek krijg je inzicht in de bodem, jouw bodem, met daarnaast een passend advies voor bemesting. Hierdoor kun je veel gerichter bemesten en voorkom je overschotten of juist tekorten in de bodem (en dus in het gras).

Ook zal je zien dat door te bemesten n.a.v. het bodemonderzoek de bodem weer in balans komt, wat je terug ziet in je weiland aan steeds meer diversiteit aan grassen en andere planten. Ze komen vanzelf op! Er zit tenslotte voor duizenden jaren zaad in de bodem. En nog belangrijker uiteindelijk, je ziet het terug in je paard! Doordat de bodem beter wordt gevoed verkeert het grasplantje zelf ook in betere conditie!

Meer informatie of vragen over een bodemonderzoek? Neem gerust contact op via info@voerenuitdenatuur.nl

https://www.voerenuitdenatuur.nl/c-3474941/benodigheden-voor-stal-en-weide/

© 2016 - 2024 voerenuitdenatuur.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel